lördag 30 april 2011
Helige Pius V ledde Kyrkan till renhet och enhet
Att Kyrkan till följd av renässans och "reformation" hade en svår tid vid medeltidens slut och närmast därefter, är väl närmast ett understatement. Att Tridentinska konciliet, 1545-1563, fick enorm betydelse och lade grunden för århundranden framåt, är lika tydligt.
Bland dem som ledde Kyrkan rätt, efter många felsteg, fanns både enkla och lärda män. Vägen från renässans och splittring till renhet och enhet var kantad av stora svårigheter, men just därför en spännande tid att studera. En vägvisade framför andra blev den år 1566 nyvalde Påven Pius V, Michele Ghislieri.
Som Kyrkans överhuvud behöll han sin dominikanska ordensdräkt i vitt (sedan dess är varje Påve klädd i vitt) och i sitt första dekret bestämde han, att de pengar som var avsedda för att fira hans kröning istället skulle delas ut till de fattiga. Av största vikt var Pius V:s liturgiska reform och dess Romanska missale har präglat firandet av den heliga Mässan alltsedan denna tid, även om 1960-talets förändringar på flera sätt brutit med traditionen. Läs gärna mer om den helgonförklarade Pius V och konciliet i Trent på Catholic Encyclopedia, se länk till vänster!
Den store reformpåven dog den 1 maj 1572 och firas av Kyrkan den 30 april. Förutom liturgin och tillämpandet av Trent-konciliets bestämmelser blev han även känd för sin insats i storpolitiken för att samla de europeiska länderna i försvar mot den turkiska krigsmakten. Den vackra målningen ovan är gjord av El Greco.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar